homenatge a Tom Sharpe l'escriptor del meravellós Wilt


Us parlaré ara d'un dels millors llibres que he tingut la sort de llegir. 
Henry Wilt, professor ensenya literatura als seus alumnes de Mecànica de Motor Tres o Carn Dos, somia en desfer-se de la seva dona Eva mentre passeja al seu gos. Després d'una festa snob a casa dels pijos Pringsheim, Henry acaba sent violat per una nina inflable, i Eva i Henry se separen: ella es va amb els Pringsheim a una improvisada excursió en vaixell, i ell decideix posar en pràctica els seus plans assassins, tirant a la nina inflable vestida amb les robes de la seva dona, maquillatge i una perruca-als fonaments d'un edifici en construcció, una ampliació de la seva pròpia escola. Quan dilluns els obrers descobreixen el "cos", i atès que Eva ha desaparegut, s'ha quedat atrapada al vaixell, on per cert està sent sotmesa a un "Tractament Tàctil" per la dona de Pringsheim, totes les sospites apunten a Wilt, i la maquinària policial, personificada en l'inspector Flint, es posa en marxa.

Wilt és pur humor britànic, encara que sense pulcritud i esnobisme dels estimats escriptors Woodehouse, Saki o Roald Dahl. 

L'humor de Sharpe és brutal, absurd i descarat, ple de referències sexuals i escatològiques, i els diàlegs entre Wilt i l'inspector Flint, el millor probablement de la novel · la, estan al nivell dels Monty Python o els germans Marx (o en castellà Miguel Mihura i/o Jardiel Poncela).

Es tracta d'una ideal i genial crítica social a la classe mitja del "quiero y no puedo", a  l'esnobisme, el classisme, la repressió sexual, etc.

*Vaig llegir aquest llibre als 20 anys tot just quan feia ús més sovint del tren de Barcelona a Rubí, en una edició que tenia la tapa grapada al revés.
Això volia dir que la gent del tren veia com llegia un llibre del revés i a més sovint estava plorant del riure d'allò que llegia.
Els grans classistes i responsables treballadors que anaven i tornaven amb mi devien pensar que estava ben sonada.
Quins bons records em porta sempre l'absurd a la meva vida!

documental
Els últims dies de Tom Sharpe


Comentaris